Nee, je kunt niet iedereen te vriend houden!

Dus stop daarmee!

Echt, het is tijd, dat je leert kiezen. Verantwoordelijkheid neemt voor wie je bent. Waar je voor staat. Welke kant je op wilt met je leven. Jij bent de enige die dat kan.

Voor jouw leven dan.

Zucht… wat wil je graag iedereen blij maken. Het goed doen. Vooral met de haren mee strijken.

Dat je ondertussen jezelf tekort doet en niet of veel te weinig aan je eigen dingen toekomt, neem je op de koop toe.

Merk je dat je steeds chagrijniger wordt? Geïrriteerd raakt? Boos bent? Vaker roddelt over anderen? Geen zin meer hebt in dingen? Moeier wordt?

Ja?

Dan is het de hoogste tijd, dat je leert kiezen. Uhuh.

Dat is nogal een statement. Ik begrijp het. Geloof me. Het is van levensbelang. Echt.

Om te kiezen is het belangrijk te weten, wat je wilt. Waar je voor staat. Wat je nodig hebt.

Het kan natuurlijk zijn dat je geen idee hebt. Door al het aanpassen ben je jezelf onderweg verloren en heb je geen idee meer wie je nou eigenlijk bent. Vraag jij je weleens af: ‘waar hou ik van?’, ‘waar word ik blij van?’, ‘wat geeft me energie?’

Moet je eens doen. Het kan zomaar zijn dat er geen antwoord opkomt. Zover is het weggezakt.

Ok, tijd om terug te komen bij jezelf. Hiervoor heb je rust en ruimte nodig. Geen anderen om je heen. Jouw tempo volgen. Om te voelen. Te voelen wat jou beweegt van binnen. Zonder ruis op de lijn. Puur in de natuur.

Zelf ga ik ieder jaar een week alleen weg. Zonder man en kinderen. Heerlijk. Naar Frankrijk of een retraite. In elk geval naar een stille, rustige plek.

In die stilte luister ik naar mijzelf. Mijn ademhaling, mijn hart, de stemmen in mijn hoofd en af en toe de stilte. Steeds een beetje langer. Het enige wat vast staat zijn de eetmomenten, maar zelfs die bepaal ik. Daar voel ik mijn ritme weer. Na zo’n week neem ik mijn ritme mee. Stap in het gezin. Oorverdovend. Met 3 kinderen. Die héééééél blij zijn, dat mama weer thuis is.

Het ritme vasthouden is dan een uitdaging. Maar ik heb het gevoeld en gevonden. Doordat ik sindsdien bewust rust en ruimte voor mijzelf neem, lukt het me mijn ritme te hebben. Én vast te houden. Iedere avond voor het slapen gaan, lig ik stil. Bij hoe mijn dag was. Wat ik voor de dag van morgen wens. Wat mijn bijdrage daarin is. Om het vervolgens los te laten. Het helpt. Mijn dagen zijn niet allemaal perfect. Ze zijn goed met alles wat ze brengen. En zo niet; dan zijn ze goed genoeg. Dan vind ik mijn ritme de andere dag wel weer terug.

Hoe is jouw ritme? Weet je wat jou beweegt? Wat je leuk vindt?

Denk eens na over wat voor jou goed is. Wat jij belangrijk vindt. Durf daar voor te staan. Het hoort bij je!

Kom je er niet uit of wil je meer verdieping en jezelf beter leren kennen? Dan is de Pit & Passieweek absoluut geschikt voor jou. Voor het hervinden of ontdekken van je ritme. Weten wat je nodig hebt en hoe je dat doet. Ga je mee? Lijkt me heel tof! Voel je welkom!  Lees hier dan even verder.

its-time-to-shine-your-light-pit-en-passie-2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *